Så botar du slicen!
Av alla problem som golfare har vad gäller sneda slag så är det som kallas ”Slice” det allra vanligaste. En slice betyder att bollen skruvar sig till höger (om du är högerspelare) och det kan verkligen skapa problem på banan.
För att bota slicen så behöver vi ha ett helhetsperspektiv, d.v.s. både en teknisk (med fokus på grunderna i din sving), fysisk (kroppens del i det hela) och en mental lösning (hur dina tankar och känslor påverkar din sving). Så häng med så löser vi denna skruv en gång för alla.
-
Kontrollera ditt grepp, och framförallt din övre hand (se bild)
Den vanligaste orsaken till en slice är ditt grepp. Kontrollera noga så att du inte har ett för svagt vänsterhandsgrepp. Det betyder att du håller klubban för mycket inne i handen, vilket leder till ett öppet blad i träffen och att bollen går till höger. Ett bra tips är att du ska se minst 2,5 knogar på din övre hand. Då hamnar handen i ett neutralt läge vilket kommer att hjälpa dig att få ett klubblad som är ”square”/rakt i träffen och som därmed ger dig större chans till raka slag.
Tips! Kontrollera ditt grepptryck så att du inte håller för hårt i klubban. På en skala 1– 5 där 5 är väldigt starkt och 1 är väldigt löst så är det bra att hålla sig till en 3:a eller max 4:a av 5 genom hela svingen.
-
Kontrollera ditt sikte med fötter och axlar
Om du siktar ”fel” med dina fötter och/eller axlar så att de inte är parallella med din mållinje, blir det svårt att slå rakt. Det försvårar dina möjligheter att komma ned till bollen med ett svingspår och ett blad som är rakt i för¬hållande till ditt mål. Vad gäller slice så brukar det vara axlarna som spökar när det kommer till siktet. Om de är öppna (riktade till vänster om ditt mål om du är högerspelare), så kommer din klubba att svinga efter dem och det ger ett svingspår som går utifrån och in, vilket i många fall leder till en slice. Det här är framförallt vanligt när du har din Driver i handen p.g.a. att bollen då är placerad mer mot din vänstra fot (högerspelare). Så kontrollera siktet.
-
En stolt och stark hållning i din uppställning
Försök att skapa en stolt och stark hållning när du ställer upp dig till bollen. Sträck på dig, men se till så att du ändå har avspända axlar. Med en stolt och stark hållning blir det lättare att rotera i baksvingen, vilket ökar chanserna att få ett bra svingspår och en bra bollträff.
Tips! Gör mina 5 övningar för en stolt och stark hållning som finns i min bok ”Stolt, stark och säker” under kapitlet om fysträning.
-
Lär dig slappna av inför ditt slag
Om du ofta slår snett så skapar det en osäkerhet inom dig och du kommer förmodligen att höja din spänningsnivå/stressnivå i kroppen inför ditt slag. Notera därför om din spänningsnivå går upp och reglera den då genom t.ex. någon av följande andningsövningar:
– Andas in på 4, håll på 2 och andas ut på 6 – ger lugn efter 1–3 min.
– Andas genom vänster näsborre 1–3 min – ger lugn efter 1–3 min.
Tips! Om du vill lära dig mer om din andning och hur du får fysisk- och mental avslappning, grunden till att både må och fungera bra, så är du välkommen på mina livestreamade yogapass i Facebook gruppen Stolt, stark och säker. Ansök om medlemskap så godkänns du.
-
Skapa en tydlig målbild
Om du regelbundet slicar så har du det i minnet och det kan bli svårt att tro att slaget ska gå rakt. Du kanske till och med förväntar dig att du ska slå bollen snett. Det du tänker har en tendens att också inträffa, så här är det bra att jobba med vart du VILL slå bollen, att skapa en tydlig målbild. Bestäm dig för ett litet specifikt mål som du siktar mot och fokuserar på. Det hjälper både hjärnan och krop¬pen att veta vad de ska göra.
Tips! För att förstärka din möjlighet att slå bollen ditt du vill så kan du jobba med visualisering, en av den mentala träningens grunder. Hjärnan förstår inte om det du visualiserar har hänt på riktigt eller om du föreställer dig det. Visualisera därför hur du slår bollen dit du vill och gör det om och om igen. Det här kan du med fördel göra dagarna innan du ska spela så hinner du förankra bilden i kropp och sinne.
Lycka till och hör gärna av dig för frågor eller funderingar.
Varma hälsningar från Jenny